Zirriborro Eskarlata : Sherlock Holmes / Sir Arthur Conan Doyle ; itzulpena, Xavier Olarra - Doyle, Arthur Conan, Sir (1859-1930) (Enigma (Igela), 1989)
Liburu hau omenaldi liburua da. Ehun urte dira Sherlock Holmes sortu zela. Mundukobdetektiberik ezagunena izatera helduko zen pertsonaia hau ez zen ezerezetik sortu, E.A. Poek eta bestek erabili zuten dezentez lehenago detektibearen figura beren obretan. Baina ez zuten sekula Conan Doyleren pertsonaiak lortu zuen adinako arrakastarik lortu.Gutxi izan dira egilearen izena lurperatzea lortu duten pertsonaiak, eta Sherlock Holmes dugu horietako bat. Hori aski da fikziozko krimena gaitzat duen jeneroan bere lekua izateko.Zirriborro Eskarlata dugu Conan Doyleren lehen nobela eta Sherlock Holmes detektibea lehenbizikoz azaldu zena. Hortik aurrera misterio franko argituko zuen. Hau izan zen argitu zuen lehenbizikoa. Obra honek, bere zaharrean, oraindik haur sortuberriaren xarma gordetzen du.