Maltako belatza / Dashiell Hammett ; itzulpena, Xabier Olarra - Hammett, Dashiell (1894-1961) (Sail Beltza (Igela), 1997)
Biguinkerietatik hain urrun dagoen munduaz idaztean Hammettek heriotzaren begirada hotza ezarri zion bere prosari: gizakiaren ibileren arrazoiak eta barru-barruko motibazioak, era guztietako uste, azalpen eta esplikazioak asmaezinak baitira. Izan ere, gizakia baita bere burua eta besteak engainatzeko sortu den piztiarik trebeena. Bera, kanpotik ikusten denari eta, batez ere, egiten denari erreparatzea beste biderik ez da geratzen, eta aurpegikera eta keinuei kasu gehiago egitea hitz jario dotoreei baino.Nosey ParkerMaltako Belatza bizi arauen eta erakunde ahalguztidunen pisuari bakoitzak gogor egiteko duen ahalmenaren poema ere bada.Xabier Coma