Uzta gorria / Dashiell Hammett ; itzulpena, Xabier Olarra - Hammett, Dashiell (1894-1961) (Sail Beltza (Igela), 1996)
Dashiell Hammett: Nobela beltzaren aintzindari eta maisu. Uzta Gorria: zenbaitentzat nobela beltzaren maisulanetan borobilena. Idazle honek txundituta utzi zuen André Gide, eta bereziki nobela honek. Nobelaren arlo jakin batekoa izateak galarazi dio Literaturaren urrezko orrietan betiko geratzea. Baina Gidek ez zuen arazorik Faulkner, Hemingway edo Conraden parean jartzeko. Parean ezezik aurrean ere bai kasuren batean.Elkarrizketaren perfekzioa eta ekintzaren pauso azkar eta arina azpimarratu izan dira. Duela hirurogeita hamar urte milioika irakurle -eta zinezale- bereganatu zituen idazle honen obrak bizirik dirau. Luzaroko. Agian betiko.