Untxi magikoen matxinada - Dorfman, Ariel; Larrañaga, Aitor; Astorkia Loidi, Jose (Tafalla : Txalaparta, 2001)
Otsoak untxien herriaz jabetu dira, eta otsoen buruzagiak, lehenik eta behin, bere burua errege izendatu du. Ondoren, jadanik untxirik ez dela existitzen iragarri du. Guztiz eta betiko debekatuta gelditu da haiek aipatzea. Otsoen errege berria erresumako liburu guztiak aztertzen hasi da gero, eta arkatz beltz lodi batez, hitzetan marra egin eta irudiak ezabatu ondoren, pozik gelditu da, untxiak betiko desagertu direla sinetsita. Haren aholkulariak, ordea, berri txarrak dakartza. Izan ere, untxiak matxinatu egin dira, eta hauek desagerrarazteko otsoen ahalegin guztien gainetik, behin eta berriro agertzen dira argazkietan. Mundua untxiz beteta dago.
8 urtetik aurrera (gorria)
Keywords: Animalia gizatiarrak -- Ipuinak -- Haur eta gazteentzako liburuak; Haur eta Gazteentzako Literatura