Luma eta lurra : euskal poesia 80ko hamarkadan / Jon Kortazar - Kortazar, Jon (Bilbao Bizkaia Kutxa : Labayru Ikastegia, 1997)
Lan hau azken urteotako euskal poesiaren azterketa zabal eta zehatza egiteko ahalegin handia da. 1980.ean hasi eta 1990.era arte, gure artean argitara emon diran olerki-bildumen egileak banan-banan hartu, ahal izan dan neurrian talde baten barruan edo giro jakin baten barruan kokatu eta, azkenik, hamarkada horretan bakotxaren emaitza poetikoaren barri emonaz batera obren azterketa literarioa egiteari ekin deutso.