Galton kasua / Ross MacDonald ; [itzulpena, Javi Cillero] - Macdonald, Ross (1913-1983) (Sail Beltza (Igela), 2006)
Galton kasuan, Lew Archer detektibeak Anthony Galton aurkitu behar du, hogei urte lehenago etxetik alde egin eta desagertutako gaztea. Orain Galtonen amak, heriotza hurbil baitu, semearekin baketu eta bere ondarea utzi nahi dio. Archer detektibeak susmo txarra hartzen du, berehala konturatzen baita misterioaren pieza guztiak azkarregi hasten direla lotzen elkarrekin.Ross MacDonaldentzat nobela hau mugarri bat izan zen, bai bere nobelagintzan, bai Archer protagonista duen sailean. Hammett eta Chandler maisuak abiapuntu harturik, haien protagonista Sam Spade eta Philip Marlowe baino detektibe hurbilagoa jarriko digu aurrean MacDonaldek. Idealista, bai, baina errealismoan oinarritutako idealismo batez hornitua, eta sistematik "kanporatutako" batek bezala ibili nahiago duena. Oinak lurrean izango ditu, eta horregatik bereizten da behin eta berriz han-hemenka aurkituko dituen idealista ameslariengandik.