Ez adiorik / Raymond Chandler ; [itzulpena, Xabier Olarra] - Chandler, Raymond (1888-1959) (Sail Beltza, 1991)
Sail Beltzeko nobelen artean bat bakarra aukeratu behar banu, hauxe aukeratuko nuke. Nere ustez obra honekin lortu zuen Raymond Chandlerrek bere lanik borobilena, eta horrekin batera jo zuen gailurra nobela beltza deritzanak.Hemen aurkituko ditugu honelako nobelen balio guztiak bere azken mugaraino eramanak: ixtorioaren harien katramila paregabea, azken uneraino argitzen ez den misterioa, elkarrizketa gogoangarriak eta Philip Marlowe detektibea, honelako fikzioan izan den detektiberik zorrotzenaren adierazpen garratz, umoretsu, sentiberak.Humphrey Bogart eta Robert Mitchumek eman izan diote, besteak beste, gorputz Philip Marloweri, lan paregabea burutuz kamararen aurrean.