Jaioko dira - Erkiaga, Eusebio (1912-1993); Akesolo, Lino (1911-1991); Labayru Ikastegia; Bizkaiko Aurrezki Kutxa. Kultur Ekintza (Bilbao : Labayru Ikastegia ; Bizkaiko Aurrezki Kutxa, Kultur Ekintza, 1984)
Gure anaiarteko gerratean kokaturiko euskal nobela barria, Erkiagaren lumatik urten-harakoa. Euskal uri bateko gorabeherak eta giroa, frankotarrak sartzen diranetik eta ostean.
Keywords: Helduentzako Literatura