Litxarreroak / Jim Thompson; [itzulpena, Miel A. Elustondo] - Thompson, Jim (1906-1977) (Sail Beltza, 2013)
Litxarrero, lapur ziztrin nahiz iruzurgile hegal-laburra izateak baditu bere arriskuak. Holako gaizkileari ez diote heriotza-zigorrik edo hil arteko kartzelaldirik ezarriko, epaileek ez diote pasaraziko sekulako kalbariorik, baina nork libra dezake ziria sartu nahi izan dionaren suminetik gure litxarrero ziztrina? 20 dolarreko iruzurra besterik ez zen Roy Dillonek egin nahi izan ziona dendari ez oso ulerbera bati, baina, noski, ezin jakin zokormazo hura konturatu egingo zela eta inolako gupidarik gabe erabiliko zuela salmahaiaren atzealdean zeukan batea. Baina Roy Dillon ez dago bakarrik: ama ez dabil urrun harengandik ditu ikasiak legez kanpoko bizitzaren legeak, bere moduko emakume batek ez dio bakerik ematen, eta berak, noski, hura ez eta beste bat nahi luke aldamenean. Jim Thompsonen lau kantoiko triangelua beste koxka bat estuturik. Eta Stephen Frearsek pantailara eraman zuen izenburu bereko filmaren oinarrian zegoen nobelaren irakurketaz gozatzeko aukera