Agur!ruñea / Joseba Asiron Saez ; [itzulpena, Joxe Austin Arrieta] - Asiron Saez, Joseba (Txalaparta, 2014)
Lan handi honek Iruñea zaharreko historia hurbila irudi bidez berrikusteko aukera paregabea eskaintzen du, 1860ko hamarkadatik gaur egun arteko argazkien bilduma eta analisia oinarri hartuta. Orriotan, bere harresietan bildutako XX. mendearen lehen hereneko Iruñea txiki haren antigoaleko kutsua sumatzen da, mende erdialdeko sanfermin xumeen zaporea, baita hirurogeita hamar eta laurogeiko urteetan hiriak izandako aldaketa lasterrak ere, Barañain, Iturrama edo Arrotxapea baino harago handitzen ari zenekoa.Irudi horien alderaketatik abiatuta, idazleak hiriaren bilakaera aztertzen du, horren kale eta enparantzena, txokorik antzinako eta gordeenen bilakaera, betiere izenburuak berak iradokitzen duen melankonia falta ez duen begirada batekin, sanferminetako abesti zahar batean inspiratutako izenburua, kritikaz urri ez dabilena... ezta txeraz ere.