Gatsby handia - Fitzgerald, F. Scott (1896-1940); Olarra, Xabier (Iruñea : Igela, 1990)
Scott Fitzgerald orkesta-zuzendari trebe agertzen zaigu GATSBY HANDIAn, bere heldutasuneko obra haundi honetan. Honen aurretik idazle bezala arrakasta lortua bazuen ere, obra honekin lortuko du, klasikoen artean gaur duen lekua.T.S. Elliotek esan zuen liburu honi buruz: «Henry Jamesen ondoren amerikar nobelak eman duen lehen aurrera-pausoa dela uste dut».Nobela honek erloju-mekanismo baten gisara funtzionatzen du, bere pieza bakoitza, pertsonaia bakoitza., kolore, jarrera, pauso bakoitza bere eginkizun zehatza burutzeko dago. Ez dago ezer halabeharraren mende utzirik, gauzarik xumeenak, hutsalenak osotasunaren zerbitzutan daude.Scott Fitzgeraldek gogor egin zuen lan obra borobil hau -agian borobilegia- burutzeko. Eta denbora joan ahala, beste zenbait kideren obrek erakarpen indarra galdu duten bezala, Scott Fitzgeralden hoberenek irabazi egin dute, eta klasiko berrietan duen lekua sendotu egin da azken urteotan.
Liburu honek Eusko Jaurlaritzaren laguntza jaso du
Keywords: Helduentzako Literatura