Aspernen paperak - James, Henry (1843-1916); Garzia Garmendia, Juan (Iruñea : Igela, 2000)
Koxka bat estuagorekin batera hau da Henry Jamesen narrazio laburretan ezagunenetakoa.Jeffrey Aspern olerkari bikainak hiltzean utzitako paper guztiak Bordereau andereñoak gordetzen dituelako zurrumurrua iristen da haren miresle itsu baten belarrietara. Bordereau andereñoa Veneziako jauregi batean bizi da aspaldidanik mundutik erretiraturik. Iritsezina da edozeinentzat. Baina gure mireslea paper horiek eskuratzeagatik prest da edozertarako. Ordaindu beharreko prezioa, ordea, uste baino garestiagoa da... Aspernen paperak historiagile eta biografoentzako alegia leziatzailetzat hartua izan da, baina, dudarik gabe, hori baino gehiago da."Neure bizi-urratsok, bada, hona ekarri naute azkenean: aseptikotasun erosoz itzulpena esaten dioten hizkuntzaldakuntzazko trabestismo larri honetara. Ni nauzue orain istorio honen egilea, zuek onartu beharreko iruzur jatorrez. Zeharo hondoratzeko puntuan ere dotoreziari eutsi nahi liokeen veneziar baten ahotan irudikatzen dudan lelo hirukoitza aplikatu nahi izan diot euskarazko neure ume honi, gainerakoei bezala, Henry aita ere ados delakoan: amore, umore, rigore."
Keywords: Helduentzako Literatura