4 x 4 operazioa - Amuriza, Xabier (1941-) (Andoain : Lanku, 2013)
4 x 4 operazioa laugarren liburukia da Joan ziren zikloan. Aurreko hirurak: Dinosauroak horizontean, Orain ezin naiz hil eta Olatu bat kuarteken gainetik. Lehen liburukian gertatu zen fenomeno esplikaezin baten ondorioz, narratzailea munduan bakarrik gelditu da. "Ez dago inon". Laugarren honetan, bere beldur nagusia da hizketan ahaztuko ote zaion. Beraz, pentsatzen ahaztuko ote zaion, eta beraz, bere buruaren kontzientzia galduko ote duen. Solaskide bakarra bere oroimena du. Bertan, historia kolektibo bat aurkitzen eta berritzen du: hirurogeiko hamarkadaren azken aldeko konbultsioa, non kokatzen den Gogor izeneko apaiz-mugimendua. Mugimendu haren ekintzarik sonatuena Derioko seminarioko itxialdia izan zen, Bizkaiko 70 hamar apaizek burutik eta poliziak berehala inguraturik, ia hilabete iraun zuena. Ekintza gatazkatsu haren inguruan islatzen da hamarkada hartako "olatuak" nolako iraulia eragin zuen Euskal Herrian, diktaduraren gordin-gordinean. Gertaera egiazko horren eta beste batzuen gainean, historia harrigarriak sortzen dira, hara nola Dora, Xune edo Talita Markez bezalako pertsonaiekin garatzen direnak.
Keywords: Helduentzako Literatura