Ikastola armairu barruan / [testua] Uxue Alberdi ; [marrazkiak] Patxi Peláez - Alberdi, Uxue (Euskal Herriaren historia . Lur eta Amets, 2016)
Frankismoak belztu zuen urte luzeetan Donostiako bizimodua. Amona Anderek aurreko garaietara bueltatu nahi du, haurrei eskola ematera. Amona Anderek erabakita dauka Donostiara itzuli eta gerra aurretik bertan behera utzi behar izan zuen ikastola berriro irekitzea. Gerrak eztanda egin orduko egin zuten ihes Iparraldera, atxiloketen eta fusilamenduen beldur. Lur eta Amets artean txikiak ziren eta Parte Zaharreko euren etxera itzultzen bizimodu berri bati aurre egin beharko diote, argi-ilunez zipriztindutako egunekoari.