Lizarra-herria, gure inguruari begirada : ondare historiko-artistikoaren ikerketarako eredu bat / [egileak, Román Felones Morrás (koord.), Alfredo Larreta Anocíbar, Xabier Larreta Anocíbar ; argazkiak, Xabier Larreta Anocíbar, Kultura eta Turismo Departamentua-VianakoPrintzea Erakundearen argazki artxiboa ; euskaratzailea, Aitor Garmendia ; CD-ROMaren egileak, Alfredo Larreta Anocíbar eta Ángel Marco Arizu] - Felones Morrás, Román (Chipi-Txapa. Sail monografikoa, 2006)
Chipi-Txapa bilduma honek lagundu nahi die ikasleei Nafarroa hobeki ezagutzen, hartarako behar den materiala eskainiz interes har dezaten beren lurra eta haren historia, haren artea eta Nafarroa hain bere gisako egiten duen ohitura eta hizkuntza dibertsitatea ezagutzeko. Tierra Estella BHIko diziplina anitzeko ekipo batek eginiko esperientzia didaktikoaren berri ematen zaigu. Horren bidez, ikasleei inguruko ondare historiko eta kulturala ezagutarazi nahi zaie. Dena den, "Tierra Estella, una mirada a nuestro entorno" esperientzia didaktikoa izateaz gain, eskualdeko kultura ondare aberatsa ezagutu nahi dutenen esku jarritako gida ere bada. Nafarrok arte eta ondare aparteko ingurune batean bizi gara baina, tamalez, ez gara askotan ohartzen. Eta hori egia baldin bada jende helduarentzat, are egiago izaten da Lehen eta Bigarren Hezkuntzako ikasleen kasuan, eskolatze denbora bukatuta sarri ondare horren arduradun izanen baitira. Hemen aurkezten dugun lan honek hutsune hori bete nahi luke eta Lizarraldea BHIko ikasleak bere inguruko artea ezagutzera eraman eta bide batez ikastetxea bera maitagarriagotu eta ederragotu. Esperientzia honek, ikastetxeko irakasle talde diziplinarteko batek burutuak, prozesu baten etapak banan banan deskribatu eta argazki bidez jasotzen ditu eta eredutzat aurkezten, Nafarroako beste ikastetxeren batek bide hori segitzerak bultzatzeko. Lizarra Merindadeko ondarea ezagutarazi eta zabaldu nahirik, CD bat ere heldu da argitalpenari erantsita, zeinak 139 argazki jasotzen dituen, erdaraz eta euskaraz aurkeztuak, eta bai paneletako ilustrazioak, kultur irtenaldiak eta esperientziaren ondorioz sortutako erakusketa ere.