Margarita Angulemakoa, Nafarroako erreginaren bizitza / [egilea, Matías Múgica] ; berak idatzia, bere-bere eskuko oharrez hornitua - Múgica, Matías (Chipi-Txapa. Biografiak saila, 2011)
Chipi-Txapa bilduma honek lagundu nahi die ikasleei Nafarroa hobeki ezagutzen, hartarako behar den materiala eskainiz interes har dezaten beren lurra eta haren historia, haren artea eta Nafarroa hain bere gisako egiten duen ohitura eta hizkuntza dibertsitatea ezagutzeko. Oraingo zenbaki honetan Nafarroako pertsonaiei eskainitako biografien sailari ematen diogu hasmenta, salbuespenezko pertsonaia batekin, eman ere: Margarita Angulemakoa, Frantziako errege etxeko printzesa eta, Enrike Albret II.arekin ezkonduta, Nafarroako azkenaurreko erregina. Ba al dakite nafarrek nor izan zen Margarita Angulemakoa, Frantziako errege-etxeko printzesa eta Enrike Albret II.arekin ezkonduta Nafarroako erregina bihurtua? Huts egiteko bildur handirik gabe esan daiteke gutixko ezagutzen dutela, oroitezak haren memoria ia erabat ezabatu duela bizien oroimenetik, bere erreinua izan zen honetan. Eta, alta, pertsonaiak mereziko luke, mereziko, gehiago gogoratzea: teologoa, poeta, idazlea, diplomatikoa, arte-zientzien babestaile eta laguntzailea, eta, bere oinaze handirako, erlijio erreformazalea, Margarita Angulemakoa Berpizkundeko intelektual eta idazle handia izan zen, gure artean ospe eta izen gehiako izateko merezient askoa. Horregatik Hezkuntza Departamentuak gaur haren biografiatxo hau argitaratu du, gure komunitateko eskola umeek izan dezaten gure historiaren zati ahaztuxe hau non ikasi eta ezagutu.