Sagitario / Felipe Juaristi - Juaristi, Felipe (Ipotxak eta erraldoiak. Sail gorria (Desclée De Brouwer), 1995)
Zaldiak dira ipuin hauetako protagonistak. Zaldiak baitira animalien artean ederren eta arinenak, hego haizearen lagunak. Ez dago ezer ikusgarriagorik zaldi-behorrak baino gari zelaian barna asapalan doazenean. Zaldiaren eta zezenaren arteko lehia betikoa ikusiko dugu; gerrara joan nahi ez zuen zaldiaren abenturak ezagutuko ditugu, eta ai! zaldi bat ilargiaz maitemingurik agertuko zaigu. Ez dira bakarrak, zaldi-zaldi ez direnak ere hortxe daude, izen eta guzti. Izanez ere, nor ez da antzinako bizitza batean zaldi izan? Nork ez du inoiz zaldiez ametsik egin? Nor ez da zer? Edo, hobe esanda, zer ez da nor? Zein da errealitatearen eta fantasiaren arteko muga? Misterio asko dago, argitu ezin direnak. Istorio asko denon jostagarrai.