Gure eskola-liburuak / Paulí Dávila, Lore Erriondo (UEU) - Dávila Balsera, Paulí (Euskara mintzagai (Kultura Saila), 2012)
Euskara Mintzagai bildumak gure hizkuntzaren sustrai, enbor, adar eta fruituak ondo asko aztertu nahi ditu eta euskaltzale guztiei ikerlan monografikoetan eskaini. Milaka urte dituen mintzaira honen jatorria, bilakaera, osagaiak, kanpora eta barrura izandako harremanak, euskal jendeak sortutako kultur adierazpideak... Euskarazko lehen argitalpenak XVI, mendekoak ditugu, eta egungoarekin erkatuz gero, uzta urria zen noski. Urritasun horretan, erlijio gaiak dira gehien jorratutakoak eta elizgizonak ditugu idazleak (salbuespenak salbuespen). Azken hamarkadetan, aldiz, uzta joria dugu. literatur biziberritzea. Haur literatura eta eskola-liburuak geroxeago hasten dira argitaratzen eta hauek ere, bata zein bestea, gutxi dira. Liburu honetan UEUko Pauli Dávilak eta Lore Erriondok euskarazko eskola-liburuen historia azaltzen digute. Liburua bi zatitan banatuta dago: "Hastapenetatik Espainiako Gerra Zibilera arte" eta "Frankismoa eta EAEko autonomiara arteko trantsizioa. Berrikuntza pedagogikoa".