Gure amaren sekretua / Jenny Lynn Witterick ; moldapena, Xabier Monasterio ; [irudiak, Willy Pradera] - Witterick, J. L. (Euskara errazean . Goiko maila (B2), 2014)
Naziek Polonia mendean hartu dute. Han ere juduek egun beltzak bizi dituzte. Naziek jazarri eta hil egiten dituzte, juduak izate hutsagatik. Eta norbait haiei laguntzen harrapatzen badute, bera ere hiltzen dute. Eleberri hau egiazko gertaera batean oinarrituta dago eta Franciszka Halamajowaren istorioa kontatzen digu. Emakume honek, bere alabaren laguntzaz, bi familia judu eta alemaniar soldadu iheslari bat ezkutatu zituen bere etxean, bien bizia arrisku gorrian jarrita.Hizkera erraz eta samur batean idatzirik, kontakizun hau jende xehearen ausardiari, eskuzabaltasunari eta ontasunari egindako omenaldi ederra da.