Altzateko jaunaren elezaharra - Pradera, Willy; Baroja, Pío (1872-1956); Monasterio, Xabier (Bilbo : Erroa, 2014)
Pio Barojak 1912an Itzea izeneko jauregia erosi zuen eta bertan bizi izan zen luzaroan. Itzea Bera udalerriko Altzate auzoan dago, idazleak elezahar hau kokatu zuen lekuan, hain zuzen ere. Bidasoa ibaiaren ondoko eskualde horretan lasai bizi ziren euskaldunak, Erdi Aroan kristautasuna heldu eta haien pentsaera eta bizimodua goitik behera aldatu zituen arte. Kristautasunaren aurreko eta osteko gizarteak elkarri kontrajarriz, Pio Baroja idazle donostiarrak Euskal Herri osoaren orduko irudi ederra egin zigun Altzate auzotik.
Keywords: Euskara -- Irakurgaiak; Helduen euskalduntze-alfabetatzea -- Irakurgaiak; Helduentzako Literatura; Hizkuntzak ikasteko metodoak