Literatur itzulpenaren kritika : lehen pausoak : dibulgazio-kritikaren azterketa - Ibarluzea, Miren; Olaziregi, Mari Jose; Labayru Ikastegia; Amorebieta-Etxano. Udala (Bilbao : Labayru Ikastegia ; Amorebieta-Etxanoko Udala, 2011)
Euskerara itzulitako literatur liburuen dibulgazino-kritikea aztertu dau egileak. Itzulpen-kritikaren egoeraren barri emon ostean, bere azterketea eta ondorioak azaldu ditu. "Egungo euskal itzulpengintzaren analisia egiteko pauso bat baino ez da honako ikerketa hau" dio egileak. Izan ere, itzulpen-praktika handia da gurean, baina ezin esan daiteke antzeko egoera bizi dutenik itzulpenaren teoriak eta kritikak. Bada, kritika akademikorik ia ez duen euskal itzulpengintzan, funtsezkoa da egoeraren argazkia egitea; eta argazkiaren pusketa txiki bat dakar egileak honako honetan: euskarara itzulitako literatur testuen dibulgazio-kritikaren azterketa. Lehendabizi, itzulpen-kritikaren egoeraz ohartarazten gaitu, eta gurean alorra zertan den azaltzen du. Ostean, proposatutako ikerketarako teoria eta metodologia zehazten ditu. Azkenik, azterketaren emaitzak plazaratzen ditu.
Aita Santi Onaindia Beka 2009
Keywords: Euskara -- -Itzulpena -- Kritika eta interpretazioa; Monografiak