Literatur itzulpenaren kritika : lehen pausoak : dibulgazio-kritikaren azterketa / Miren Ibarluzea Santisteban ; [aitzin solasa, Mari Jose Olaziregi] - Ibarluzea, Miren (Aita Santi Onaindia beka (Labayru Ikastegia), 2011)
Euskerara itzulitako literatur liburuen dibulgazino-kritikea aztertu dau egileak. Itzulpen-kritikaren egoeraren barri emon ostean, bere azterketea eta ondorioak azaldu ditu. "Egungo euskal itzulpengintzaren analisia egiteko pauso bat baino ez da honako ikerketa hau" dio egileak. Izan ere, itzulpen-praktika handia da gurean, baina ezin esan daiteke antzeko egoera bizi dutenik itzulpenaren teoriak eta kritikak. Bada, kritika akademikorik ia ez duen euskal itzulpengintzan, funtsezkoa da egoeraren argazkia egitea; eta argazkiaren pusketa txiki bat dakar egileak honako honetan: euskarara itzulitako literatur testuen dibulgazio-kritikaren azterketa. Lehendabizi, itzulpen-kritikaren egoeraz ohartarazten gaitu, eta gurean alorra zertan den azaltzen du. Ostean, proposatutako ikerketarako teoria eta metodologia zehazten ditu. Azkenik, azterketaren emaitzak plazaratzen ditu.