Itsagintzaren hastapenak - Alcedo, Iñaki; Euskal Herriko Unibertsitatea. Argitalpen Zerbitzua ([Bilbo] : Euskal Herriko Unibertsitatea, 2007)
zken bi hamarkadetan itsas garraioak oso hazkunde nabarmena izan du nazioarteko mailan. Kanpotik ikusita, jarduera ekonomiko arrunta badirudien arren, bere egitura orokorra zaila egiten zaio lehendabiziz arlo honetara hurbiltzen denari. Eremua oso zabala da hainbat azpisailez osaturik dagoelako batetik, eta teknologiak eta merkatuak berak dituen premiek etengabe aldaketak sortarazten dizkiotelako. Zama bereziak (gasa, petrolioa, laboreak), itsasontzietako berrikuntzak, itsasbide sorberriak, finantzaketa tresna berriak edota munduko ontzidiaren jabego-aldaketak dinamismo honen ereduak dira, beste askoren artean. Helburua, beraz, alde batetik sektorearen osotasunean eta bestetik esparruz esparruko hainbat zehazkizunen bidez ikuspen orokorra ematea da.
Liburu hau 2005eko Euskarazko Ikasmaterialgintzarako EHUko Euskara Errektoreordetzak esleitutako diru-laguntzaz egina da.
Keywords: Itsas industria; Baliabide digitalak; Monografiak