Laurogei amonen altxorra / [testua] Uxue Alberdi ; [marrazkiak] Patxi Peláez - Alberdi, Uxue (Euskal Herriaren historia . Lur eta Amets, 2015)
Zugarramurdiko kobazuloetan gertaturiko istorio ikaragarriak etorri zaizkigu XVI. mendeaz geroztik, baita sorgintzat hartuak izan ziren emakumezkoen maitasun istorio ederrak ere. Amona Anderek egunero irakurtzen die Lur eta Ametsi zeruan idatzitako mezuren bat. Gaurkoan, hodei beltzek ez dute gauza onik iragartzen; aurki iritsiko dira Zugarramurdira zaldun beltzak. Arriskuan daude eurak eta beren jakintza. Graxiana lagunarengana joan da amona. Zerbait pentsatu beharrean daude onik ateratzeko.