Inspektore bat ate joka / J. B. Priestley ; sarrera, John Atkins ; oharrak eta jarduerak, Gabriel Casas ; itzulpena, Manu López Gaseni ; irudiak, Svetlin - Priestley, J. B. (1894-1984) (Literatura-eskola (Vicens Vives), 2014)
Polizia-inspektore bat bat-batean agertu da Birlung familiaren etxean, Sheilaren ezkon-hitza ospatzeko egiten ari diren afaria eten du eta afaltiarrek neska baten suizidioan izan dezaketen inplikazioa ikertzen hasi da. Une horretatik aurrera, antzezlanak, eraikuntza formal miragarria baita, erloju-mekanismo baten doitasunez aurrera doan argumentua garatzen du. Horrez gainera, suspensearen erabilera bikainak ez du oztopatzen mezu moral sakona : guztiok gara gizatalde bereko kide eta, ondorioz, besteei gertatzen zaienaren entzule. Hona hemen Priestley-ren irakaspen ahaztezina, John Donne poetak aurrez adierazi ziguna : "Ez galdetu norengatik ari diren hil-kanpaiak joka; zuregatik ari dira-eta".