Raemaekersen marrazkiak : britainiar propaganda Espainian eta Euskal Herrian Lehen Mundu Gerran = Dibujos de Raemaekers : propaganda británica en España y el País Vasco durante la Primera Guerra Mundial = Raemaeker's cartoons : British propaganda in Spain and the Basque Country during the First World War - Manterola Ispizua, Ismael; Turtle, Sarah-Jane; Mendiguren, Iñaki; Bakun Itzulpen eta Argitalpen Zerbitzuak; Euskal Herriko Unibertsitatea. Argitalpen Zerbitzua ([Bilbo] : Euskal Herriko Unibertsitatea, Argitalpen Zerbitzua = Universidad del País Vasco, Servicio Editorial, 2012)
1916an Raemaekers Olandi'ar margolari antzetsu erostiaren Marku-ostoak izenburua zuen katalogo-liburuxka argitaratu zen Londresen. 1916ko arte-katalogo bat euskaraz topatzea harrigarria bazen ere, harritzeko arrazoi gehiago daude liburuxkaren argitalpen-hiria Londres dela konturatzen garenean. Zein da arrazoia euskarazko katalogoa Londresen argitaratuta egoteko?Liburuxkak Louis Raemaekers izeneko holandar marrazkilariak egunkarietarako marraztutako irudien bildumak jaso zituen, alemaniarrek Belgikako inbasioan egindako sarraskien ingurukoak, hain zuzen. Marrazkien gaia ikusita, eta Lehen Mundu Gerraren testuinguruan, propagandarako asmoz zabaldutako liburuxka ote zen susma liteke.
Testua euskaraz, gaztelaniaz eta ingelesez
Keywords: Raemaekers, Louis -- (1869-1956); Mundu Gerra, 1914-1918 -- Propaganda; Monografiak