Euskal intelligentsiaren ideologia zantzuak - Odriozola, Joxe Manuel (Iruñea : Pamiela, 2002)
Euskal kulturgintzaren munduak ere badu bere intelligentsia hainbat arlo eta sailetan banatua. Eragile intelektual hauek, berez duten eginkizun kultural zehatzaren mugak gaindituz, egungo euskal gizartean gorigori dauden zenbait gai eta auziren inguruan beren iritzi eta jarrera azaldu izan dute behin baino gehiagotan. Besteak beste, globalizazioa, nazionalismoa edo identitatea izan daiteke hizpide pentsalari hauen aholumetan. Baina, zer eta nola pensatzen dute Euskal Herriaren iragana, ordina eta etorkizuna errotik baldintzatu eta zernolakotzen duten gai arantzatsu horien gainean? Pentsaera horren lekuko izan nahi luke liburuska honek.
Juan Zelaia saria, 2001 (aipamen berezia)
Keywords: Intelektualak -- - Euskal Herria -- - Pentsaera politikoa; Saiakerak