Egungo euskal ipuingintzaren historia - Rabelli Yanguas, Alvaro; Aldekoa, Iñaki; Kortazar, Jon; Euskal Herriko Unibertsitatea. Argitalpen Zerbitzua (Bilbo : Euskal Herriko Unibertsitateko Argitalpen Zerbitzua, 2011)
Poesia eta nobela jorratzen zituzten aurreko liburuetan bezala, atal bitan dakargu "Egungo Euskal ipuingintzaren historia":Batetik, sarrera luze bezain mamitsua jaso dugu, euskal ipuingintza garaikideari, baina baita oro har ipuinari ere, testuinguru egokia eskaintzen diona. Nolabait, ipuina, eta bide batez euskal ipuina, zertan diren jakiteko ezinbesteko azalpena da.Bestetik, hogei urteko ibilbidea marrazten duen hogeita bat ipuinen iruzkin sorta zabala dakargu. Bertan, ikuspegi orokorraz azaltzen dira 1983tik 2003rako tartean generoak izandako bilakaera, lortutako emaitzak eta izenburu esanguratsuak.
Keywords: Euskal literatura -- Historia eta kritika; Monografiak