Perla / John Steinbeck ; hitzaurrea, oharrak eta jarduerak, Francisco Antón ; itzulpena, Miren Arratibel ; irudiak, Tino Gatagán - Steinbeck, John (1902-1968) (Literatura-eskola, 2014)
Maisulan txiki hau mexikar elezahar batean oinarritzen da, eta bertako arrantzale pobre eta zintzo baten gorabeherak kontatzen ditu: munduko perlarik ederrena aurkitu du, baina ondoren, izarte handinahi eta materialista baten erasoaren biktima gertatzen da. Perla kontakizun hunkigarria da, lirismo sakon batez dago kontatua, eta irakasbide alegoriko garrantzitsua du: jakintzak errugabetasuna galarazten du, eta, perla bezala, sufrimenduan hazten da.