Mattin : basoko gidaria / gidoia eta irudiak, Jabier Erostarbe Garitano ; testuen zuzenketa eta moldaketa, Amaia Erostarbe Letamendi - Erostarbe, Xabier (: IZBA, 2014)
Mattin, artzai gazte zuberotar bat da. Naziek Frantzia osoa okupatu dute eta Mattinen aitak ihes egin behar izan du erresistentzian sartuta dagoelako. Tartean hegazkin naziek Erresuma Batuko espioitzan dabilen hegazkin bat bota dute eta bertako pilotoa, Larregainen, Mattinen baserrian ezkutatu dute. Mattinek, ezusteko gonbidatua nazien hatzamarretatik libratzseko, herriko abadearen laguntza eskatu beharko du. On Txarles ez da ohiko apaiza, denbora gehiago ematen du magalari eta kontrabando lanetan, meza esaten baino.