Dekameron : hamar ipuin - Boccaccio, Giovanni (1313-1375); Múgica, Matías (Iruñea : Igela, 2011)
Dekameron ehun ipuinez osatutako liburu bat da, haietako batzuk ipuin luzeak, Giovanni Bocca-cciok 1351n bukatua, hiru gai nagusiren inguruan: maitasuna, giza adimena eta patua.Ehun ipuin horien lokarri gisa, Boccacciok narrazioaren erreferentzia-esparru bat ezarri zuen. Obra izurri bubonikoaren deskribapenarekin hasten da, eta hartatik ihesi doazen hamar gazte, zazpi neska eta hiru mutil, Florentziako aldirietan biltzen dira eta aurkitzen dute berentzako babeslekua.Entretenitzeko, taldekide bakoitzak istorio bat kontatzen du hirian pasatzen duten gau bakoitzeko eta hortik sortzen da liburuaren izena.Hemen, 100 ipuin horietatik, hamar hautatu dira, aski adierazgarri izango direlakoan.Giovanni Boccaccio, idazle eta humanista italiarra izan zen, Dante eta Petrarcarekin batera, italierazko literaturaren gurasotzat hartua. Latinez ere idatzi zuen. BainaDekamerona idatzi zuelako da ezaguna.
Musde Ciapperello ; Melchisedech ; Andreuccio ; Alatiel ;Masetto Lamporecchiokoa ; Alibech ; bi Gilen ; Nastagio Onesti ; Federigo Alberighi ; Errege Pedro
Liburu honek Eusko Jaurlaritzako Kultura sailaren laguntza izan du
Jatorrizko izenburua: Decameron
Keywords: Helduentzako Literatura