Gogoetak ; Hiritarren eta estatu gizonaren brebiarioa - Montesquieu, Charles-Louis de Secondat , baron de (1689-1755); Venturelli, Piero; Juaristi, Felipe; Euskal Herriko Unibertsitatea; Antxustegi Igartua, Esteban ([Bilbo] : Universidad del País Vasco = Euskal Herriko Unibertsitatea, 2014)
Zoriona edo zorigaitza, on edo gaitz ote den, barne-organoak nolakoak diren.Onean, istripuek, aberastasunek, ohoreek, osasun-kontuek, gaixotasunek ematen edo kentzen dute zoriona. Haatik, gaitzean, istripuek luzatzen edo laburtzen dute zorigaitza.Zorionaz edo zorigaitzaz mintzatzen garenean, tronpatu egiten gara beti; egoerak aztertzen baititugu, eta ez gizonak. Egoeraren bat ez da sekula zorigaiztokoa izango, baldin eta gustukoa bada; eta, esaten dugunean gizon bat, halako egoeraren batean egonik, zorigaiztokoa dela, ez dugu esan nahi gu ere, dauzkagun organoak edukirik, zorigabekoak izango ginatekeenik haren tokian bageunde.
Keywords: Estatua; Politika -- Filosofia; Monografiak