Euskal literatura itzulia : Bernardo Atxagaren lanak erdaretan / Elizabete Manterola Agirrezabalaga - Manterola Agirrezabalaga, Elizabete (Euskal literatura (Euskal Herriko Unibertsitatea), 2014)
Erdaratutako literatur itzulpen kopurua gorantz doa azken urteotan, eta liburu honetan kanpora itzuliriko horri begiratu nahi izan diogu. Zer itzuli den jaso eta aztertzea izan da gure lehen helburua, euskal literatur sistemaren nondik norakoei erreparatuz, beti ere. Gurea literatur sistema diglosikoa izaki, itzulpen bide ezberdinak azaleratu ditu eginiko azterketak, eta aipatzekoa da hizkuntza nagusiagoetan bazterrekoak izan ohi diren fenomenoak gurean nahiko arruntak izan daitezkeela. Bigarren helburua, hortaz, itzulpen bide horien bereizgarriak ezagutzea izan dugu, eta, horretarako, Bernardo Atxagaren hainbat lan hautatu ditugu. Testuak xehe-xehe aztertuz, koloreak erdaretara nola itzuli diren jakin nahi izan dugu, kultur elementu horien bitartez erabili diren itzulpen estrategietan eta itzulpen bide ezberdinetan sakontzeko.