Tunelak, izarak, mozorroak eta bafleak / Josu Martinez - Martinez Martinez, Josu (Lekuko (Elkar), 2014)
Mundu mailan hainbat ihesaldik izan duten ospea ikusita, beti deitu dit atentzioa Euskal Herrian gertatu direnei buruz ze literatura gutxi dagoen. Horregatik, euskal gatazkari lotuta, azken 50 urteetan gertatu diren hamar ihesaldiren kronika proposatu gura dizuet hurrengo orrialdeetan. Batzuk aski ezagunak izango dira... eta ezezagunak beste hainbat. Bukaera zoriontsudunak zenbait... eta gaizki ateratakoak beste hainbeste. Bakarka egindakoak... edo kanpoko laguntzaz burutuak.Denak, hala ere, ausardiaz eta irudimenez beteak. Modu batean edo bestean, artelanak denak. Ez da izan nire asmoa gaiari buruzko ikerketa orokor bat egitea. Lan honen helburua ez zen gertatutako guztia biltzea, ez eta objektibitate historikoz egindako tratatu bat osatzea ere. Hala, bistan denez, istorio asko falta dira. Gehienak. Ez dadila inor haserretu horregatik.