Sei pertsonaia autore bila / Luigi Pirandello ; Josu Zabaleta, itzultzailea - Pirandello, Luigi (1867-1936) (Literatura Unibertsala (Ibaizabal), 2003)
Pirandellok "egiteko komedia" izendatu zuen bere lan nagusi hau. Antzerki konpainia bateko buruari sei pertsonaia azaltzen zaizkio beren arazoa aurkeztu nahiz: Autore batek asmatuak dira, baina ez ditu forma artistiko bezala erabat burutu. Izaki biziak eta autonomoak dira dagoeneko, osotasun eta autonomotasun maila desberdinetan; horrexegatik, hain zuzen, sufrikario handia eragiten die beren izaera definitzen dieten bizikizunak antzerki hizkuntzaren eskema orokorren eta konbentzioen arabera adierazi beharrak. Eta, hala ere, konpainia-buruak eskaintzen dien antzezpen baldar horixe dute beren salbabide bakarra, beren betetasunera iristeko modu bakarra.