Kulturaren teoria zientifiko bat eta beste saikera batzuk - Malinowski, Bronislaw (1884-1942); Gabikagojeaskoa, Alberto (Donostia : Gaiak, 2011)
Gaur egun ere, funtzionalismo antropolgikoaren lan garrantzitsueneatako bat da liburu hau, Malinowskiren teorien oinarri nagusiak laburbiltzen baitira bertan. Izan ere, honako gai hauek ikertzen dira: kulturaren analisi funtzionala, Frazerren ideiei buruzko hausnarketa eta premien teoriaren inguruko garapena. Kultura da tresnek eta ondasunek, gizarte-taldeen arauek, gizakien ideiek eta eskulangintzek, sinesteek eta ohiturek osaturiko multzo integrala. Kultura gizakiaren ondare itzela da, aldez materiala, aldez gizatarra eta aldez espirituala dena, zeinarekin gizakia gai den aurrean dituen arazoak gainditzeko. Premia funtsezko kontzeptua da Malinowskiren kulturaren toerian. Izan ere, premia giza organismoan, kultura-esparruan eta bi horiek ingurune fisikoarekin duten erlazioan ageri diren balditzen sistema da, taldeak eta banakoak bizirik irauteko beharrezko den sistema hain zuen ere.
Liburu hau Eusko Jaurlaritzako Hezkuntza, Unibertsitate eta Ikerketa Sailaren laguntza argitaratu da.
A Scientific Theory of Culture and Other Essays
Keywords: Kultura-eta gizarte-antropologia; Monografiak