Euskara eta historia : Euskal Herriaren historia ezkutuaz / [mintegikideak, Erlantz Urtasun, Andoni Uzkeda (laguntzailea), Alfontso Mtnz. Lizarduikoa (laguntzailea)] - Urtasun, Erlantz (Oinarrizko liburutegia (Gaiak), 2000)
"Euskara eta Historia" liburuan, euskaraz, euskaraz historikoki hitz egin diren herriez, euskaraz hitz egin duten jendeaz eta, azkenean, euskararen unibertso sinbolikoaz azterketa sakona bezain liluragarria egiten da. Gainera, Nafarroan azkeneko garaietan hitz egindako euskaraz eta euskaldunez aipamen berezia egiten da.