Zer da bizia? : adimena eta materia - Schrödinger, Erwin; Azkune Mendia, Iñaki (Donostia : Gaiak, 2004)
Zer da bizia? 1944an argitaratu zen liburuxka honek oso eztabaida zientifko emankorra, oraindik itzali ez dena, piztu zuen bere garaian. Errealitate biologikoa fisika eta matematikatik ikertzeko lehen saio seriotzat har dezakegu. Bertan eztabaidatu egiten du, batez ere, biologia termodinamikako legeen mende dagoen, eta baita ere, lege fisikoen determinismoarekin zerikusia duten aldeak eta determinismo honek goi-mailako izaki bizidunen portaerarekin itxuraz duen kontraesana: aukeramena, sormena... Adimena eta materia. Zer da bizia? argitaratu eta hamar urte beranduago, Schrödingerrek berriro ere ekin zion, ikuspuntu zientifikotik, filosofiaren eztabaidagai nagusietako bati: ea nia eta kanpoko mundua bi gauza desberdinak diren edo maila kuantikoaren azpian dagoen errealitate bereko alde desberdinak, behatzailea ikergairengandik bana ezin daitekeen modu berean. Eta, berriro ere, sartu egiten da adimenaren goi-mailako alderdietan, hauek berekin dakartzaten arazo moraletan eta gizadiaren geroan.
Liburu hau Eusko Jaurlaritzako Hezkuntza, Unibertsitate eta Ikerketa Sailaren laguntzaz argitaratu da
What is Life? and Mind and Matter
Keywords: Biologia; Zientzia-dibulgazioa; Monografiak