Ikerketa / Philippe Claudel ; itzultzailea, Xabier Olarra - Claudel, Philippe (Igela Literatura, 2012)
Ikertzailea, protagonista, enpresa batean gertatutako suizidio sail baten nondik norakoak argitzera bidali dute. Enpresa dagoen herrira iristen denean, ordea, ohartuko da dena, taberna, hotela, enpresaren luzakinak direla: «Absurdoaren umorea darabil. Esan liteke Kafka ulerterrazago bat aurkezten duela liburuak».