Deba Ibarreko euskara : dialektologia eta tokiko batua / [Koldo Zuazo ; mapak, Andoni Elordui ; argazkien ardura, Egoitz Unamuno] - Zuazo, Koldo (Badihardugu Euskara Elkartea, 2006)
Araba, Bizkaia eta Gipuzkoaren artean dago Deba ibarra, eta bertako euskaran ere ezagun da kokagunearen eragin hirukoitza. Hizkera interesgarri hori erakusten da liburu honetan eta, aldi berean, euskalkiak lantzeko eta erabiltzeko irizpideak aurkezten dira. Beste bat da, dena dela, saioaren berrikuntza nagusia: lehen aldiz, Tokiko batuen adibidea plazaratzen da. Deba ibarreko ikastetxe, euskaltegi, lantegi, hedabide eta udaletxeetan, euskara batua erabiltzeko orduan, bertako zein ezaugarriz hornitu azaltzen da. Erabakien arrazoiak ere agertzen dira, beste alderdi batzuetako euskaldunei eredua edo, behintzat, zeri heldua eskaintze aldera.