Analak eta Historiak II / P. K. Tazito ; [euskaratzailea, Xabier Amuriza ; berrikuslea, Julen Kalzada ; hitzaurregilea, Carmen Codoñer Merino] - Tazito, Gaio Kornelio (Pentsamenduaren klasikoak (Klasikoak), 2004)
Historien idatz-data 98. urtearen azken inguruan jarri ohi da, eta amaiera 109an. Esana dugunez, kontatzen diren gertakariak 69tik 96ra izanak dira: 69ko gerra zibila, Neronen heriotza ondoren etorri zena. Urte horri "hiru enperadoreen urtea" deritzo (Galba, Oton eta Vitelio, indar militar eta politiko ezberdinek enperadore aldarrikaturik). Analen kasuan, euron idazketa beranduagokoa da. Hasiera 116. urtean jartzen zaie, Tazitoren bizitzaren azkenetik hurbil samar, nahiz eta euretan jorratzen duen aldi historikoa Historietan jorratua baino lehenagokoa den, hautatutako aldia Historien hasierakoarekin lotzen dela. Julio-Klaudiotar dinastiaz dihardu, bere fundatzailea Augusto salbu. Tiberio, Kaligula, Klaudio eta Neron enperadoreei gagozkie. Hots, Analen amaierak, Tazitok hitzaurrean dioenetik, Neronen agintaldia hartzen zuenak, bere azkenean Historien hasierarekin bat egiten zuen, baldin Neronen azkena 69ko gerra zibilaren hasieratik banatzen duten hilabete bakanak uzten baditugu.