Espezieen jatorria : hautespen naturalaren bidez - Darwin, Charles (1809-1882); Altuna, Jesus; Gabikagojeaskoa, Alberto; Kintana, Xabier (Bilbo : Klasikoak, 1994)
"Beagle"n munduari inguru egin zion garaian, badirudi Darwin ez zegoela oso interesaturik bilakaera biologikoan, baina bidaia egiten ari zen bitartean, zenbait gertakariren berri jaso eta gerora hausnartu egin zituen, gaur eguneko animaliak bilakaera geldi baten, ondorio direla, ideiara iritsi arte. Hamahiru hilabete eta hamar eguneko hausnarketa eta lan nekeza behar izan zituen liburua prestatzen. Darwinen teoria honako lau gertakaritatik abiatzen da: Aldakortasuna, superpopulazioa, existentziarengatiko borroka eta hautespen naturala. Obra honek biologian ez ezik, pentsamenduaren beste alor batzuetan ere egundoko iraultza eragin zuen.
On the origin of species by means of natural selection, or the preservation of favoured races in the struggle for life
Keywords: Pentsamenduaren dibulgazioa; Bilakaeraren teoria; Hautespen naturala; Baliabide digitalak; EIMAk onetsitako materialak; Monografiak