Giza ezagutzaren printzipioei buruzko tratatua / George Berkeley ; [euskaratzailea, Alberto Gabikagogeaskoa ; berrikuslea, Josu Naberan ; hitzaurregilea, Concha Cogolludo Mansilla] - Berkeley, George (1685-1753) (Pentsamenduaren klasikoak (Klasikoak), 1993)
Egilearen obra nagusia den hau hogeita zortzi urterekin argitaratu zuen. Lehenengo edizioan Printzipioak I parte moduan agertu ziren, bigarrenean izendapen hori kendu bazuen ere. Sarrerak hiru parte izan behar zituen: lehenean ezagutzaren teoria azaltzen du, ontologia barne sartuz; bigarrenak, filosofia morala landu behar zuen, baina ez zen argitaratu eta hirugarrena, filosofia naturalari buruzkoa, gerora De motu-n eman zuen. Oraindik misterio bat da Berkeley zergatik ez zituen idatzi hasieran pentsatu bezala obraren hiru zatiak. Garaikoen artean izan zuen harrera eskasa ikusirik, Hylas eta Philonousen arteko hiru elkarrizketa obra idatzi zuen ilunguneak argitzeko asmoz.