Gorila bat : zenbatzeko liburua - Browne, Anthony; López Gaseni, Manu (Pontevedra : Kalandraka ; Iruñea : Pamiela, 2012)
Batetik hamarrera zenbatuz, aurre-irakurle eta lehen irakurleentzako album hau zenbakietara eta primate animalietara hurbiltzeko oso baliabide egokia da. Anthony Browne-k zenbaki bakoitzari dagozkion beste animalia irudikatzen ditu. Marrazkiak errealistak dira eta xehetasun handiz burututa daude; nabarmentzekoak dira kolorearen erabilera eta tximinoen adierazkortasuna -adeitasuna, gozotasuna, bihurrikeria, herabetasuna...-. Haien aurpegietan, pertsonei dagozkien keinu eta jarrerak antzematen dira. Hori ela eta, liburuak bigarren irakurketa ere badauka: beste animalien antzera, primateek sentimenduak dituzte. Eta, eboluzioaren aldetik, gizakiengandik hurbilen dauden ahaideak izan arren, espezie batzuen biziraupena larriki mehatxatuta dago. Egileak zuzenean konprometitzen da mezu horren zabalkundelanean: bere autoerretratuaren ondoren, mundu osoko arraza eta kulturen aniztasuna islatzen duen 'argazki' antropologikoa irudikatu du, edozein irakurlek bere burua identifikatu ahal izateko modukoa.
3 urtetik aurrera (urdina)
One Gorilla: A Counting Book
Keywords: Kultura-aniztasuna; Tximinoak; Zenbakiak; Album ilustratuak; Haur eta Gazteentzako Literatura; Ipuinak