Gertaldi latzean, gertura laztan - Sauvaire, Jean; Lahetjuzan, Joxet (Donostia : Elkar, 2012)
1813ko azaroaren 10ean Urxuriko gudaldi odoltsua irabazi eta, uholdeek bortxatzen dute Wellington Senpereko apezetxean zenbeit egunez aiduru egoiterat.Estimuzko harremanetan sartzen dira, gero eta gehiago, lorda eta herriko erretore erregezalea.Margaita deitu neskatxa euskaldun batek gordetzen du Arroxaeneko bordan Napoleonen armadako soldadu gazte zauritu bat. Etxaldeko biztanle baten erailketaz, Howard, ingeles markesaren ordenantzak kudeatzen du inkesta bat eta delako gomita ustekabekoa susmatzen Soult marexalaren espioi bat izaitea. Erretoreak erabakitzen du soldadua gordetzea eta Margaitak, amoratua, ez du entzun ere nahi atzerritargaztea abandonatzea.Historiaren eta Euskal Herriko aldaketa sozialen zirimolan, Margaitaren eta Wellingtonen biziak gurutzatuz doatzi, ustekabeko topaketa batean.
Keywords: Helduentzako Literatura