Euskarak erakutsi koloreak ikusten / Txema Preciado (Udako Euskal Unibertsitatea) - Preciado, Txema (Euskara mintzagai (Kultura Saila), 2009)
Txema Preciadok idatzi eta UEUren eskutik datorren "Euskarak erakutsi koloreak ikusten" testuak koloreen gaiaren hainbat alderdi ikusaraziko dizkigu. Aurrenik kolorearen alderdi fisikoaz arituko da, ikusmenaren nondik norakoak gizakien zein animalien artean zelan egituratzen diren. Jarraian alde kulturalek biltzen dituzten konnotazioak izango ditu hizpide: munduaren errealitatea ulertzeko hizkuntzak darabiltzan mekanismoek ageriko utziko dute zein aberats den kultur artekotasuna. Hirugarrenez, koloreak interpretatzean euskarak dituen baliabideak ikasiko ditugu, liburuaren izenburuari zuzen erantzuten diona. Azkenik, laugarren atalean, gaiaren inguruan zenbait gogoeta bildu ditu egileak, aurretik landutako ikuspegiak kontuan hartuta. Liburuarekin batera, eta separata gisa, Jack Londonek idatzitako "Itzala eta distira" ipuina jasoko du irakurleak, Xabier Olarrak itzulia. Koloreak eta ikusezintasuna dira narrazio laburraren osagai nagusia.