Ene artzain-etxolak - Larre, Emile (1926-2015) (Oiartzun : Sendoa, 2001)
Urte hauetan gure herritar askoren bizitzak eta oroipenak argitaratuak ditu "Auspoa" onek. Baina apezenik ez, nahiz eta zer kontaturik asko izango duten bai gure herrietako erretorek eta bai itsas harunzko lurraldeetako misiolariek ere. Utsune hori gaur betetzen da, ordea, Emile Larre adixkidearen autobiografia honekin. Pelikula batean bezala ikusten dugu hemen baserritar mutiko baten bizitza: eskolara joan-etorriak, lagunekin jostatzeak, etxeko lanetan laguntzea... Ondoren, semenarioko ikasketak eta apez lanak, zenbait herritan eta herri biziari loturik. Baiña liburu hunek ez digu gizaki baten bizitza bakarrik eskeintzen. Aintzin-solasak dioenez, "1926-etik hunat 20. mende hori bisitatzen dugu, urratsez-urrats, herri hunen itxur-aldatze guziekin". Bidai guziz interesgarria, beraz; bainan bai erakargarria eta aberatsa ere. Eta hori dana Baxenabarreko hizkuntza jator eta gozoz jantzia. "euskara garbi iturri hortarik sekula baino gehiago edatearen beharra badugularik".
Keywords: Baliabide digitalak; Helduentzako Literatura