Beranduko birigarroa / Nikolas Zendoia - Zendoia, Nikolas (Auspoa Liburutegia (Sendoa), 1998)
"Beranduko birigarroa" da Nikolas Zendoia bertsolariaren lehenengo liburua. Batik bat bertsolariaren lehenengo liburua. Batik bat bertsoz osatua datorkigu eta, tarteka, hitz lauz ere txukun eta gozo ondua. Bi atal ditu: lehenengoan, umetako eta gaztetako oroitzapenak eskaintzen dizkigu, begiratu alaiz; bigarrenean, berriz, oraintsuko bertso-sailak, batzuetan umorez, bestetan serio, beti egoki. Liburu honetan ditugu, bertso eta kontakizun bakoitzean, Zarautzen bizi den aiar honen hiru ezaugarri nagusiak: hitzaren dohaia, arte-sena eta sentiberatasuna. Hiru ezaugarri, kultur ondare baten ispilu, eta sakoneko giza balore batzuen adierazpen bizi eta bizigarri. Izango ahal dugu, berandu baino lehen Nikolasen bigarren liburua dastatzeko aukera.