Oiuak - Pujana, Basilio (1913-2005) (Oiartzun : Sendoa, 1997)
Basilio Pujana Etxeandia, Zeanurin 1913-II-27-an jaioa, Bizkaiko bertsolaririk zaarrenetako bat degu, kantari jarraitzen dutenetan beintzat. 1936-ko gerra aurrean bertsotan asia, ixilune luzea gorde bear izan zuan gero, andik ogei bat urtera bertsolari-txapelketak egiten asi ziran arte. Aotik aora ez-ezik, bertsoak papereratzen ere saiatua da. Ala, "Egi batzuek aixetaratzen" liburua eman zigun 1986-an (Auspoa, 191). Gerrateko oroipenak prosaz kontatu zituan 1991-an, "Deabruak ostutako urteak" liburuan (Auspoa, 211). Irugarrengo onek, berriz, bertso sendo-borobillak eskeintzen dizkigu, 2Oiuak" alegia, batik-bat Euskal Erriaren egoera larria begien aurrean jartzen digutenak. Larogei ta lau urte ditu bertsolari onek. Baiña ari errekienik ez botatzeko eskatzen digu, bere motorra gaur ere "martxan da bero dago ta". Urte askoan ala izan dedilla opa diogu.
Keywords: Poesia; Helduentzako Literatura; Baliabide digitalak