Idazlan-sorta / Antonio Arzak - Arzak, Antonio (1855-1904) (Auspoa Liburutegia (Sendoa), 1995)
Donostiar idazle onek jenero asko jorratu zituan: poemak, itz-neurtuak, kontakizuna, kazetaritza ... Idazki oien alderdi nagusia, berak ainbat aldiz darabillen itzez esateko, amodioa da. Ez, ordea, gizon-emakumeen artekoa; Euskal-Erria, euskera, izadia, kristau fedea eta lagun-urkoa zituan arek bere maiteak.Donostiako Euskal-Erria aldizkariaren zuzendaria izan zan ogei urtean. Bertako Euskal Itz-Jostaldien antolatzaillea ere bai.Batetik, gure arteko erromantikoen taldean sartu bear da egille au. Bestetik, berriz, Donostiako XIX mendearen bukaerako euskal idazleen gizaldian.Arzak jaunaren idazlan-sorta au izan dedilla ain baztertua daukagun gizaldi ori geixeago ezagutzeko pauso bat; baita ere aspalditik zor diogun esker onaren agerpena.